Vad behöver en träningsklocka ha?

Jag försöker ju aktivera mig fysiskt med löpning ett par gånger i veckan och jag har funderat på att köpa en träningsklocka som ”hjälper” mig med träningen. Dels vill jag få information som sträcka, hastighet och kaloriförbrukning. Det kan både vara för att det är roligt men även för att lättare pressa sig själv om man ser att man sänkt tempot lite för mycket.

Men vad behöver egentligen en träningsklocka ha utöver det? Jag har ju tittat på de nya fitnessarmbanden men i ärlighetens namn verkar de inte vara så optimerade för löpning/joggning utan mer för de som gillar powerwalks och för att i slutet av dagen se ens kaloriförbrukning.

Ett krav för mig är nästan att klockan har inbyggd GPS. Det ökar precisionen avsevärt på bekostnad av batteri men så länge träningsklockan har en batteritid på kanske 8-10 timmar i träningsläge så tycker jag att det är bra nog. Då kanske man bara behöver ladda den en gång i veckan eller så om man nu tränar 3 timmar och har klockan i vardagsläge under övrig tid.

Sen är ju frågan om man behöver ha pulsmätare på träningsklockan, alltså ett bälte som mäter pulsen och skickar signalen till klockan. Det gör ju att man får en ännu mer exakt kaloriförbrukning och möjligheten att lättare hålla sig under eller vid maximal syreupptagningsförmåga. Det hade ju varit perfekt om man vill pressa tider under långa lopp känner jag.

Garmin pulsband

En pulsmätare i träningsklockan ger ju många andra fördelar också. Man har ju möjligheten att träna upp sin maximal syreupptagningsförmåga genom att träna intervaller där man ligger en bra bit över den. Jag har redan provat på det lite men har inte haft något referensvärde att gå på utan för försöka estimera det själv vilket inte är helt lätt.

Om man ska ha allting så känns det nästan som man kommer i prisklassen 3000 kronor. Det går alltså inte att satsa på någon billig träningsklockan för runt 1500 kronor för då kommer någonting att saknas.

Det är mycket att fundera på och än är det lite tid kvar innan jag känner att jag verkligen vill ha en. Men i slutet på Mars känner jag att det hade varit kul att mäta allting från April och framåt och se hur ens framsteg blir detta året. Lite rolig känsla att vara exalterad över det men samtidigt inte veta vilken produkt som ska uppnå det 🙂

Jag har varit inne på sidor Allt om Löpning och Träningsklocka och försökt läsa mig till om vilka träningsklockor som är bäst just nu i olika prisgrupper. Jag tycker Garmin 620 verkar intressant och deras Garmin Connect verkar passa mina behov perfekt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *