Man skulle haft en vinkyl hemma

Jag är så förbannad på mig själv idag att jag inte insåg detta tidigare. När vi var i Budapest för flera år sedan deltog vi på en riktigt fin och mysig vinprovning som resulterade att jag köpte en av de tio flaskorna som vi provade. Jag tyckte den var fantastiskt god och har sedan dess valt att spara den till ett lite finare tillfälle.

Jag fick dock nyligen tipset att inte vänta för länge om jag lagrade den i vanlig rumstemperatur då vinet faktiskt kan bli dåligt om det förvaras för varmt och det är det ju när det är sommar. Temperaturen kan lätt nå 30 grader i lägenheten istället för de 11-18 grader som vinet borde förvaras i.

Jag bestämde mig alla fall för öppna flaskan som i Budapest då kostade 220 kr. Vinet går inte att beställa då gården som tillverkar vinet endast levererar det till utvalda restauranger och görs i begränsad upplaga. Det var ju inte direkt så jag mindes smaken och jag tror det har blivit lite förstört.

Caso Wine Duett 21Nu har jag istället börjat titta på vinkylar. Vi ska resa till Spanien i sommar och det hade varit kul att få med sig någon finare årgång med sig hem därifrån likt det man köpte i Budapest. Dessutom pratar vi om att resa till Argentina och då blir det samma möjlighet.

Med en vinkyl hade jag kunnat samla på finare och godare viner som man köpt med sig när man varit ute och rest. Jag tycker det är lite kul faktiskt att man kan öppna en vinflaska kanske 5-10 år senare eller ännu senare och känna att flaskan har en historik med en personlig koppling.

Nu är väl bara frågan hur stor eller liten vinkyl man ska köpa. Jag vill nog ha en vinkyl med två klimatzoner så man kan förvara både vitt och rött i den. Många mindre modeller har plats för 12 flaskor men det kan man ju faktiskt fylla inom en rimlig tid och därför tittar jag på en modell med 21 flaskor.

Det är en vinkyl från Caso med namnet Wine Duett 21 som säljs för ca 4600 kronor. Tydligen förbrukar den 235 kWh per år vilket inte är superbra men och andra sidan rör det sig bara om en kostnad på ca 300 kr i drift per år då. Ljudnivån för just denna vinkylen ligger på 45dBA och det är väl helt okej. Inte något man placerar i sovrummet kanske men det hade jag inte tänkt heller.

Det är en tysk tillverkare och det verkar som man kan få tag på det från ca 3000 kr i Tyskland så det kanske kan vara en bra idé att kolla om någon skickar till Sverige.

Jag fick tipset från vinkylare.nu så du kan läsa där om du är intresserad av en vinkyl.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *