Letar efter centralt kontor i Stockholm

Vi ska flytta vår verksamhet och är på jakt efter större lokaler i Stockholm men det är inte helt lätt att hitta rätt. Jag börjar nu förstå varför så många företag har god framförhållning när det kommer till att byta kontor då det faktiskt tar tid att hitta ett väldigt bra som ”passar som handsken” så att säga.

Stockholms bostadsmarknad känner nog de flesta till och efterfrågan på kontorslokaler följer egentligen exakt samma mönster där efterfrågan är stor och hyran ofta är lite saftig. Företaget jag jobbar på har förvisso inga ekonomiska problem på det sättet men det betyder inte att man vill betala hur mycket hyra som helst eller acceptera vilket avtal som helst.

Det finns rätt många olika sidor dit man kan vända sig för att hyra kontor i Stockholm och i hopp hitta en bra lokal som passar företagets storlek och behov.

Några av de behov vi har för det kontor vi vill hyra är följande:

  • Centralt beläget med maximalt 400 m gångavstånd till tunnelbanan men där närmre avstånd premieras
  • 90-110 kvadratmeter med möjlighet att skapa arbetsrum på 9-15 kvm
  • Inget kontor på första plan
  • Gärna i stadsdelarna Norrmalm eller Östermalm. 
  • Gärna under 100 000 kronor i månaden i avgift

Det kan lätt uppstå en viss panik när man inte tänkt flytta det närmsta året men där man helt plötsligt med nytt kontrakt inser att man bör nyanställa 4-5 personer som man tidigare inte haft och att platsbristen som då uppstår är närmare akut.

Detta är givetvis någonting som beräknades med i en sådan affär att där kommer per automatik ingå kringkostnader för oss det första året men att hyra ett kontor innebär att man ofta har avtal på minst 12 månader i uppsägning och man vill inte placera sig någonstans om man vet att man tvingas flytta snart igen.

Det är helt enkelt bättre att utstå med platsbrist i väntan på att man hittar ett kontor som fyller behovet så man slipper flytta temporärt till ett annat kontor. Det bortfall i arbetstid som uppstår och allt kringarbete är helt enkelt inte värt det.

Har du några tips på hur man bör gå tillväga vid ett kontorsbyte och på ett smart sätt inte behöva hyra ett temporärt kontor så tveka inte att lägga några rader här nedanför. Som tur är har vi möjligheten att delvis jobba hemifrån så det är inte omöjligt att en del kommer utnyttja detta mer om det blir ”trångt” i vår befintliga lokal så att säga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *